Fler gallerior på gång

Just nu pågår ut- och ombyggnad av flera gallerior centrala Uppsala. Åhlénshuset ska byggas ut, gamla rådhuset och folkets hus ska bli gallerior och Svavagallerian stänger inom kort för att byggas om till en matgalleria.

- Vi inom Vasakronan jobbar med stadsutveckling. Vi tycker att det finns plats för mer och bättre handel i Centrala Uppsala, säger Jan-Erik Hellman, fastighetschef på Vasakronan, som äger Svava.

Vad menar ni med bättre?

- Om vi tittar på en stad som Uppsala med ungefär 200.000 invånare så är det många idag som handlar på stan och går mellan Forum-gallerian och Sankt Per-gallerian - en sträcka på tre kvarter. Det tycker vi inte riktigt är representativt för en stad av den här storleken. Det borde finnas utrymme för en större stadskärna.

Till årsskiftet stänger Svavagallerian för ombyggnad, redan nu är set svart i fönstren på pressbyrån, och först till jul 2011 öppnar man igen.

- Vi ser framför oss en food court, ett mattorg typ som Kista galleria eller Hötorgshallen i Stockholm. Tanken är om vi är ett sällskap på sju åtta personer så kan vi gå till Svava och hitta sju till åtta olika sorters mat, men ändå sitta tillsammans och äta.