Lars Vilks. Fotograf: Yvonne Åsell/SCANPIX

Stor säkerhet kring Vilks

Säkerhetspådraget kring den kontroversielle konstnären Lars Vilks föreläsning vid Uppsala universitet senare i dag är det största som Uppsalapolisen arbetat med på många år. Även Uppsala universitet lägger ut stora summor på extra vakter på platsen. Vad tycker du om att en föreläsning som en konstnär håller vid universitetet leder till ett så här stort säkerhetspådrag? Skriv din mening här!

Och Christer Nordström på Uppsalapolisen säger att det finns konkreta hot mot Vilks inför dagens föreläsning:
– Ja, det kan man ju säga. Vi har ju erfarenheterna från förra föreläsningen och vi är övertygade om att det kan komma att finnas folk som på olika sätt vill stoppa även den här, säger Christer Nordström.

- Men finns det konkreta, direkta hot?
- Det vore ju fel att säga att det inte finns nånting. Visst finns det olika former av hot men jag vill inte värdera dem.

Intresset för Lars Vilks föreläsning är stort. Cirka 200 personer har anmält att de vill komma och lyssna på föreläsningen, som delvis är en fortsättning på den han höll i Uppsala i maj, som avbröts av att Vilks blev överfallen av en grupp personer som inte gillade han tidigare avbildat profeten Muhammed som rondellhund.

Inför hans återkomst så har universitetet fått in ett 100-tal protestmejl. Och för en vecka sen så kastade någon in en stor sten genom fönstret på föreläsningssalen. Där fanns också ett meddelande med hot mot konstnären.

Och pga hotbilden så är säkerhetspådraget den här gången stort. Uppsala universitet uppger att de bekostar extra vakter för uppemot 60 000 kronor, en summa som inte är ovanlig i sammanhang då t ex stats- och regeringschefer från andra länder eller kungen och drottningen kommer på besök.

Polisen beskriver säkerhetspådraget från deras sida som det största på många år. Presstalesmannen Christer Nordström likställer det med när påven var i Uppsala 1989. Det blir avspärrningar runt området vid Polacksbacken där föreläsningen ska hållas, skanning av väskor och id-kontroller för alla de som vill komma in. Dessutom så har Säkerhetspolisen varit involverad i arbetet inför Vilks föreläsning - och det kommer att finnas både uniformerade och civilklädda poliser på plats:

- Det här är den absolut största polisinsats som polismyndigheten genomför på många år, säger Christer Nordström.

- Är det rent av den största någonsin?
- Kanske inte någonsin, men den ligger i topp.

Lars Vilks själv tycker att det är bra att man nu fått till föreläsningen på nytt och att universitetet inte viker sig för hot:
- Det är väldigt bra att universitetet verkligen inte gett upp inför en sån här tillställning, utan att de sett till att den skall genomföras. Man kan ju inte ta till våld, alltså tvinga fram sin egen vilja och ta lagen i egna händer för att få sakerna på plats som man önskar, säger Lars Vilks.

- Det har ju pratats om att det finns konkreta hot mot föreläsningen. Är du rädd att det ska hända någonting?
- Nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".