Dömdes för helikopterrån

Den man från Roslagen, som är en av tio som åtalats vid Södertörns tingsrätt för helikopterrånet av en värdedepå i Västberga förra hösten, dömdes idag till sju års fängelse för att ha stulit och flugit helikoptern under rånet. Totalt sju personer döms för inblanding i helikopterrånet, alltså har tre personer frikänts.

Sju av de tio som åtalats för helikopterrånet av en värdedepå i Västberga förra hösten dömdes alltså till mångåriga fängelsestraff av varierande längd vid Södertörns tingsrätt i dag.

Fyra av de åtalade dömdes för medhjälp till grovt rån, en dömdes till fängelse för skyddande av brottsling, medan tre personer friades.

De längsta straffen fick helikopterföraren från Roslagen och en annan man, som erkänt att han var med inne i värdedepån i Västberga under rånet. De dömdes alltså båda till sju års fängelse för grovt rån. Det blev alltså inga maxstraff på tio år, som åklagarna yrkat på för de fem som stod åtalade för grovt rån.

Mannen från Roslagen ska alltså ha stulit helikoptern från Roslagens helikopterflyg i Görla utanför Norrtälje, och sedan ha flugit den under rånet.

Hans försvarsadvokat Leif Silbersky har under rättegången sagt att det finns tolv skäl till att hans klient är oskyldig, bland annat att han är förmögen och inte har några skäl till att vilja delta i rånet.

Ett vittne som ska ha sett helikopterföraren under rånets morgon ska också ha beskrivit en man som inte liknar Roslagen-bon.

Men tingsrätten, som nu dessutom funnit det utrett att en krock som helikopterförarens bil var inblandad i, var en arrangerad olycka för att ge honom alibi, har alltså inte övertygats av argumenten, utan har dömt honom till sju års fängelse.

Det var den 23 september i fjol som värdedepån i Västberga rånades. De 39 miljonerna som rånarna fick med sig har fortfarande inte återfunnits. Åklagarna tror dessutom att betydligt fler deltog i kuppen men ännu är på fri fot.

De dömda ska också betala skadestånd, bland annat till personalen som blev vittnen till rånet, till värdedepåns ägare G4S, och till Roslagens helikopter som de stal helikoptern från.

Helikopterrånet dag för dag

#text=3135318#från den 23 september förra året då rånet ägde rum, fram till gripandet av de personer som åtalades.

Bilder från det spektakulära rånet

#text=3118673#använde sig av helikopter för att komma åt en värdedepå i Sverige. Se bilder tagna i samband med rånet.

Fakta: Helikopterrånet

Onsdagen den 23 september 2009 rånades värdedepån i Västberga i södra Stockholm. Rånarna landade med helikopter på taket och tog sig sedan in i lokalen. De lämnade även platsen via helikopter.

Rånarna kom över 39 miljoner kronor.

Fem män åtalades för grovt rån och fem andra för medhjälp och förberedelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.