1 av 9
Lars Vilks föreläser på Uppsala univeristet Foto: Christine Odén/SR
2 av 9
Kö till Vilks föreläsning. Foto: Alexander Gagliano/SR
3 av 9
Efterhand fylls salen i väntan på Lars Vilks föreläsning. Foto: Christine Odén/SR
4 av 9
Tålmodigt väntande för att komma in till Lars Vilks föreläsning. Foto: Christine Odén/SR
5 av 9
Lång kö. Foto: Alexander Gagliano/SR
6 av 9
Köande i regnet. Foto: Alexander Gagliano/SR
7 av 9
Christine Odén rapporterar om "lugnet före stormen" vid aulan där Lars Vilks ska föreläsa. Foto: Alexander Gagliano/SR
8 av 9
Avspärrningar utanför föredragslokalen. Foto: Christine Odén/SR
9 av 9
Förberedelser för Lars Vilks föreläsning. Foto: Christine Odén/SR

Lugn men kostsam Vilks-föreläsning

Eftermiddagens föreläsning med konstnären Lars Vilks i Uppsala blev lugn. Tillställningen ramades in av ett enormt stort och kostsamt polispådrag med drygt 130 poliser. Alla åhörare och journalister fick gå igenom en säkerhetskontroll med metalldetektor och bagageröntgen innan de släpptes in i salen. I kontrollen stoppades fyra personer.

– Vi hade anledning att misstänka att de skulle genomföra någon form av opinionsyttring när de väl var inne i den här föreläsningslokalen. Därför blev de förvägrade att komma in, säger kommissarie Christer Nordström, presstalesman på Uppsalapolisen.

Vad var det för typ av misstankar ni hade?

– De hade inget tillhygge eller plakat med sig. Det fanns andra tecken att polisen gjorde den bedömningen, säger Uppsalapolisens presstalesman kommissarie Christer Nordström.

Enligt Upplandsnytts utsända har det varit lugnt under föreläsningen. När huvudpersonen själv gjorde entré möttes han av applåder från publiken. Därefter startade Lars Vilks föreläsningen med en bildvisning av provokativ konst i ett historiskt perspektiv.

Dagens polisinsats är en av de största på mycket länget i Uppsala län. Över 130 poliser deltog vid föreläsningen och kostnaderna beräknas landa på bortåt 800 000 kronor.

– Det är en rimlig siffra. Den svenska polisen är vårt samhälles garant för att alla människor har rätt att framföra ett budskap och det är en av orsakerna till att vi satsar en så stor resurs som vi har gjort så här långt, säger Uppsalapolisens presstalesman kommissarie Christer Nordström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".