Lugn men kostsam Vilks-föreläsning

Eftermiddagens föreläsning med konstnären Lars Vilks i Uppsala blev lugn. Tillställningen ramades in av ett enormt stort och kostsamt polispådrag med drygt 130 poliser. Alla åhörare och journalister fick gå igenom en säkerhetskontroll med metalldetektor och bagageröntgen innan de släpptes in i salen. I kontrollen stoppades fyra personer.

– Vi hade anledning att misstänka att de skulle genomföra någon form av opinionsyttring när de väl var inne i den här föreläsningslokalen. Därför blev de förvägrade att komma in, säger kommissarie Christer Nordström, presstalesman på Uppsalapolisen.

Vad var det för typ av misstankar ni hade?

– De hade inget tillhygge eller plakat med sig. Det fanns andra tecken att polisen gjorde den bedömningen, säger Uppsalapolisens presstalesman kommissarie Christer Nordström.

Enligt Upplandsnytts utsända har det varit lugnt under föreläsningen. När huvudpersonen själv gjorde entré möttes han av applåder från publiken. Därefter startade Lars Vilks föreläsningen med en bildvisning av provokativ konst i ett historiskt perspektiv.

Dagens polisinsats är en av de största på mycket länget i Uppsala län. Över 130 poliser deltog vid föreläsningen och kostnaderna beräknas landa på bortåt 800 000 kronor.

– Det är en rimlig siffra. Den svenska polisen är vårt samhälles garant för att alla människor har rätt att framföra ett budskap och det är en av orsakerna till att vi satsar en så stor resurs som vi har gjort så här långt, säger Uppsalapolisens presstalesman kommissarie Christer Nordström.