Uppsala kommun krävs på miljoner

Uppsala kommun bröt mot upphovsrätten och kopierade upp material som en litet Björklingeföretag tagit fram.

Bolaget stämmer nu Uppsala kommun på 50 000 kronor.

Det här är bara ett av flera skadeståndskrav på Uppsala kommun. Just nu kräver olika bolag och privatpersoner kommunen på sammanlagt nära 7 miljoner kronor för fel de anser att kommunen gjort.

Det lilla Björklingebolaget Team Develop arbetar med utbildning om säkerhet och första hjälpen och för ett tag sedan upptäckte de att brandförsvaret i Uppsala kommun olovligen kopierat upp en informationsbroshyr som de tagit fram. Kopiorna användes i utbildningar som brandförsvaret höll i.

Biträdande juristen Lotta Wikman Öman företräder företaget: Det har inte informerat företaget och här kan man till och med läsa företagets namn på broschyren, säger hon. 

Kommunen har erkänt att den gjort fel och har gått med på att betala 10 000 kronor till bolaget. Men det är alldels för lite menar Team Develop i stämningsansökan kräver de därför 50 000 kronor.

Uppsala kommuns jurister vill inte kommentera den här stämningsansökan på band men säger att den ersättning som kommunen erbjudit är rimlig.

Det är inte bara bolaget i Björklinge som tycker att det blivit illa behandlat och drabbats ekonomiskt av kommunens agerande.

Kommunen är just nu inblandad i sex olika tvister där bolag och privatpersoner kräver skadestånd på sammanlagt nära sju miljoner kronor.

Ett fall handlar om motorcykelklubben Gjutjärn som stämt kommunen på över 3 miljoner efter att de sagts upp från sina lokaler där kommunen ska bygga tennisbanor.

Ett annat är en person som har arrenderat ett stall och som tycker att arrendet har varit för högt.

Kommunjuristen Alf Karlsson hävdar att kommunen inte gjort några fel som de bör betala för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista