Oro i byggbranchen inför EU-utvidgning

Om ett dygn har EU utvidgats med tio nya medlemsländer.En förändring som naturigtvis påverkar på många olika sätt.

Inom byggnadsbranchen finns idag en oro över vad som ska hända i och med att EU utvidgas.

Kjell Bengtsson är en av snickarna som håller på att bygga bostadsområdet portalen i Uppsala:

Det är klart att man är orolig för vad som ska hända, om vi kommer att få sänkta löner, säger han.

Här på portalen arbetar snickarna för fullt med att bygga nya lägenheter. Men inom byggnadsbranchen är det ganska stor arbetslöshet idag och det finns en oro vad de öppna gränserna kan innebära.

I onsdags beslutade riksdagen att det inte ska bli några övergångsregler för arbetskraft mellan de 10 nya EU-länderna och Sverige och de kan nu flytta hit och arbeta på samma villkor som svenskar.

I södra Sverige finns det idag redan många snickare från östländer och det ökar även här i Uppland säger

Hasse Olsson som är ordförande på byggnads i Uppland.

-Ja vi får allt fler anmälningar om det här, säger han. 

Det som oroar snickarna är mest att de som kommer till Sverige är vana att arbeta på andra villkor och för en lägre lön. Det finns vissa oseriösa företag som kan anställa snickare från öst för mycket lägre löner och med sämre eller inga arbetsskyddsvillkor alls. Det gör att det blir en felaktig konkurrens, säger Hasse Olsson.

Dessutom är det farligt för de snickarna. Vad händer om de skadar sig när de arbetar utan något skydd här, fortsätter han.

Samtidigt som snickarna har en oro inför framtiden är det många företag som ser positivt på framtiden säger Inga-Kari Fryklund som är regionansvarig på Svenskt Näringsliv i Uppsala län.

De företag i Uppland som kan påverkas är framför allt de som jobbar inom turism. Det är lätt att ta färjan till Kapellskär eller Stockholm och hon tror att resandet kommer att öka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".