Åsikterna går isär om fredspristagaren

Nobels fredspris går till den kineskiske regimkritikern Liu Xiabo som i många år kämpat för mänskliga rättigheter i Kina. Han sitter sedan december förra året fängslad i Kina bland annat för det manifest han skrev 2008 som handlar om yttrandefrihet och demokratiska val i Kina.

Han dömdes i december i fjol till elva års fängelse för uppvigling efter att han varit med och skrivit Charta 08 - ett manifest med krav på långtgående politiska reformer i Kina. Manifestet förespråkar bland annat flerpartisystem och respekt för mänskliga och demokratiska rättigheter; religionsfrihet, mötesfrihet och yttrandefrihet.

Den 54-årige litteraturprofessorn och författaren Liu Xiaobo är en veteran i dissidentsammanhang. Han deltog redan 1989 i protesterna på Himmelska fridens torg och dömdes även då till fängelse.

Att han tilldelas Nobels fredspris upprör kinesiska företrädare som i förväg sägs ha kontaktat Nobelkommittén och hotat med försämrade relationer mellan Norge och Kina.

Upplandsnytt gick till en kinesisk restaurang i Uppsala för att ta reda på vad man tycker om att han vunnit Nobelpriset. Xiaochen Zhang är en av de som arbetar där.

– Jag personligen tycker att han är en bra kille.

Tror du att det kanske kan bli några konsekvenser av något slag i Kina efter den här utnämningen?

– Jag hoppas det, jag hoppas det, men jag vet inte.

Salih Aljaderi är gäst på restaurangen.

– Jag tycker inte han skulle ha fått det och jag är ärlig mot alla. Kina är på väg mot förbättring nu och då är det väldigt, väldigt känsligt. Jag tycker att de borde fundera lite mera och ge priset till någon som verkligen kämpat för fred.

Tina Halldén
tina.hallden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".