GRILLBY

Inget larm efter bussolycka

En fullsatt skolbuss körde i eftermiddag i diket utanför Grillby nära Villberga kyrka. Varken polis, räddningstjänst eller ambulans larmades inledningsvis till olyckan. Enligt polisen har åtminstone två barn skadats i olyckan.

-Larmet kom från en skolelev när hon ringde sin mamma som arbetar här i polishuset, säger kommissarie Christer Nordström på Uppsalapolisen.

Vad som är känt hittills är att varken SOS Alarm eller Uppsalapolisens länskommunikationscentral fick något telefonsamtal om olyckan. När polisen tillslut fick kännedom om olyckan skickades en patrull fram till olycksplatsen nära Villberga kyrka. Där hittades skolbussen liggande på sidan i diket.

-För att ta ut passagerarna så har man tvingats slå sönder en glasruta och sen har passagerare på något sätt tagit sig ut den vägen. I samband med det ska i vart fall, vad vi nu vet, två flickor fått lättare skärskador.

På det aktuella bussbolaget Axelssons Buss tycker man inte att man har gjort något fel. Olyckan var inte tillräckligt allvarlig för slå larm.

-Om det inte är allvarliga olyckor, varför ska vi ringa dem då, säger Arne Friedl, VD på Axelssons Buss.

Är det inte en allvarlig olycka om en skolbuss gått i diket?

-Chauffören gör ju en bedömning av situationen och inga är skadade. Att vi inte fick upp dörrarna och att en ruta slogs ut, det gjordes av en unge. Chauffören kunde inte hindra honom från att göra det.

I vilken mån är kommunen och eventuell krisgrupp inkopplad?

-Ja, vi har våran krisgrupp inkopplad här på jobbet.

Nu tänkte jag på barnen...

-Det sker via skolan sen.

Det är alltså ingen krisgrupp igångdragen på erat initiativ efter den här olyckan?

-Nej, säger Arne Friedl på Axelssons Buss.

Ombord på bussen fanns barn från 10 år och uppåt från flera skolor i Enköpingstrakten. Susanne Larsson Pajuvirta, rektor på Grillby skola, säger till Upplandsnytt att skolan krisgrupp fungerat utmärkt. Även föräldrar ska ha deltagit i räddningsarbetet.

- Vi hade fem ur personalen snabbt på olycksplatsen. Jag ska ikväll ringa runt till alla som var med och höra så att de mår bra, säger Susanne Larsson Pajuvirta.

På Uppsalapolisen tycker man det är allvarligt att bussbolaget valde att inte slå larm.

-Det är mycket anmärkningsvärt att larmet inte har kommit in på det sättet det ska göra. Nu får vi utreda vad som kan ha hänt, säger Christer Nordström.

Även Grillby skolas rektor är förvånad över att bussbolaget inte slog larm.

- Det är lite underligt. Polisen bör informeras vid en olycka, säger Susanne Larsson Pajuvirta. 

Enligt polisen finns det i nuläget inga trafikbrottsmisstankar mot busschauffören.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".