MC-gäng etablerade i Uppsala län

Mc-västar kan bli en vanligare syn i Uppsala framöver. Nu finns nämligen alla de tre största mc-gäng som kopplats ihop med kriminalitet etablerade här.

- Jag kan bekräfta att MC-gängen finns etablerade på olika sätt i länet, säger polisens presstalesman Christer Nordström.

Intåget har varit väntat. 2007 rapporterade Upplandsnytt om att polisen befarade att det bara var en tidsfråga innan något kriminellt MC-gäng skulle etablera sig här och att utpressningsfallen skulle öka om de kom och att det skulle bli svårare att arbeta som polis eller åklagare.

Nu har framtiden hunnit i kapp. Bandidos slog sig ner förra hösten och Hells Angels ska enligt olika uppgifter ha en provklubb utanför stan. Det tredje stora, interantionellt spridda MC-gänget har också enligt sin hemsida en klubb i Uppsala. De här MC-gängen kan inte utan vidare betecknas som kriminella organisationer menen rad medlemmar har dömts för brott.

- En förklaring kan ju vara närheten till Stockholm och Arlanda. VI bor i en del av landet som är oerhört intensiv och expansiv så att det är inte konstigt att de till sist hamnar i Uppsala, säger Christer Nordström.

Nästa vecka tittar Upplandsnytt närmare på MC-gängen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".