Lugn Valborg i Uppsala

Valborgsmässoafton och det enligt traditionen ordentliga firandet i Uppsala i går blev förhållandevis lugnt. Totalt omhändertogs 60 berusade personer av polis och socialtjänst. 35 av dessa var under 18 år, och en majoritet av dem, 20 st, var flickor.  

Björn Andersson som är chef för socialjouren säger till Upplandsnytt att det här är en trend som kommit de senaste åren att det är vanligare att flickor oftare än pojkar blir så pass berusade att de måste omhändertas.

Socialtjänsten hade i år mindre resurser än vanligt, men enligt Björn Andersson gick det ändå väldigt bra tack vare stora insatser från frivilliga organisationer och föräldrar som fanns ute på stan.

Det har dessutom varit ovanligt lite våld enligt polisen, bara något enstaka misshandelsfall under hela dagen.

I Norrtälje omhändertogs ett tiotal personer för att ha varit narkotikapåverkade och en man i 20-årsåldern sitter anhållen efter att slagit en annan man med ett järnrör i huvudet.

Kontakta reportern
erik.moller@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista