Nu är RS Gävle certifierade miljöräddare. Foto: Sjöräddningssällskapet
Skutskär

Nytt "första förband" vid miljökatastrof

Miljöskyddet vid båt- och fartygsolyckor i havet utanför Skutskär och norra Upplandskusten har blivit bättre. Sjöräddningssällskapet i Gävle är numera särskilt utrustade för att kunna rycka ut och ta hand om till exempel oljeutsläpp.

– Det är en ny satsning som innebär att vi kan lägga ett ”första förband” på miljön vid händelse av ett oljeläckage exempelvis. Det gör vi genom att vi utrustats med högsjöläns, oljeläns som vi snabbt kan dra ut till en olycksplats för att begränsa att oljan ska sprida sig och skada känslig miljö, säger Mathias Dharmell, tillsyningsman på Sjöräddningssällskapet i Gävle.

Det är en donation från ett oljebolag som gett räddningsstation Gävle och 25 andra räddningsstationer i Sverige chansen att köpa miljöräddningssläp. Alltså en läns som kan ringa in ett oljeutsläpp och minska skadeverkningarna. Under året har räddningsstationens personal utbildats för att snabbt kunna ta stationen i bruk.

Det ger en viss beredskap för de miljöolyckor som förr eller senare sker, menar Mathias Dharmell.
– Vi hade en stor olycka i Östersjön som var upptakten till att Sjöräddningssällskapet startade den här satsningen 2006. Förhoppningsvis sker det inte igen, men om det sker har vi förhoppningsvis lite bättre beredskap.

Fernando Arias/SR Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".