Bodström Första-Maj-talade i Uppsala

Igår var det första maj och justitieminister Thomas Bodström var på besök både i Karlholm och i Uppsala för att första maj-tala.

I Uppsala var han huvudtalare och det var uppskattningsvis 600 personer som hade kommit till Odinslund för att lyssna på justitieministern.
Förutom Thomas Bodström talade också Marlene Svensson, ordförande i Uppsala arbetarkommun och Thomas Andersson som är ordförande för LO-facken.

Temat för första maj-firandet var demokrati och mänskliga rättigheter och talarna uppmärksammade också Anna Lindh som det hölls en tyst minut för.

Igår gick tio nya länder med i EU och mycket av talen handlade om det nya Europa. En karta hade också gjorts i grafitti som visade det nya EU och som hängde på scenens vägg bakom talarna.

Thomas Bodström talade om det nya EU men även om kriminalitet och poliser. Upplandsnytt har tidigare berättat att det finns risk att brottsligheten ökar när EU utvidgas, men nu när samarbetet förbättras kan brottsbekämpandet bli mer effektivt, säger Thomas Bodström.
- Vi får en bättre möjlighet att bekämpa brottsligheten. Kriminaliteten tjänar på landsgränser, den tar sig förbi dem ändå. Däremot klarar man bättre brottsligheten om man har ett bra samarbete.

Kontakta reportern
anders.konigsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".