Arkivbild: Pådrag vid Outlaws lokaler utanför Åtvidaberg, i samband med en explosion. En person hittades död. Foto: Stefan Jerrevång/SCANPIX

MC-gäng påstås bedriva beskyddarverksamhet i länet

Nyligen berättade Upplandsnytt att alla de tre stora mc-gängen nu finns etablerade i Uppsala. Polisen har indikationer på att en del medlemmar i de olika klubbarna sysslar med bland annat beskyddarverksamhet och utpressning.

Vår kartläggning visar att Bandidos slog sig ner i Uppsala förra hösten. Sedan dess har både Hells Angels och det tredje stora internationellt spridda mc-gänget: Outlaws, etablerat sig här.

– Allt som ger pengar: utpressning, rån, skuldindrivningar. Jag skulle kunna berätta väldigt mycket för lyssnarna men då skulle vi röja precis det vi vet och det skulle bli omöjligt för polisen att hantera den här många gånger extremt grova brottsligheten som det handlar om, säger Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen.

Polisen vet att det pågår intensiv aktivitet i och omkring mc-gängen i länet även om man inte sett någon markant brottsvåg i deras spår. I alla fall inte så mycket som hittills gått att bevisa och åtala för.

Men gängmedlemmar är misstänkta i en amfetaminhärva. Två andra män som polisen kopplar ihop med mc-kriminalitet har också nyligen åtalats vid Uppsala tingsrätt för fusk med sjuk- och föräldraförsäkringen.

Det finns spänningar mellan grupperingarna i länet, som handlar om konkurrens om marknad och status och som kan leda till våldsamma konflikter. Men polisen menar att det inte finns någon anledning till oro för vanliga länsbor. Det är främst andra kriminella eller personer i gråzonen i deras närhet som råkar ut för gängen.

Innan grupperingarna kom hit fanns en rädsla för att en etablering skulle innebära systematiska hot mot exempelvis poliser. Det verkar åtminstone hittills inte ha besannats i länet även om en medlem till ett mc-gängs undergrupp dömdes i somras för att ha hotat poliser och för att ha bombhotat polishuset i Uppsala.

– Det finns enstaka fall, men det är ingen markant ökning som vissa befarade, säger Christer Nordström.

Vad gör då polisen åt mc-gängen? En viktig strategi går ut på att aktivt störa medlemmarna så mycket som möjligt. Polisen har till exempel upprepade gånger gjort husrannsakan i Bandidos lokal i Boländerna. Man kontrollerar också medlemmarna ofta i trafiken, vid möten och vid fester i klubbhuset.

En källa vid kriminalunderrättelsetjänsten i Västerås berättar om varför:

– Man kontrollerar medlemmarna i de här klubbarna så ofta man kan egentligen, och rapporterar om trafikbrott och andra enklare brott. Det handlar om att de ska få en uppmärksamhet så att det är obekvämt och obehagligt, säger han.

Vi har sökt Outlaws och Hells Angels för en kommentar om Uppsalaklubbarna. Bandidos är ju aktuella i en förundersökning just nu.

Mer om mc-gängen

Upplandsnytt fortsätter att skildra gängkriminaliteten i Uppsala under veckan. I eftermiddag: Brottsförebyggande rådet nyanserar bilden av mc-gängen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".