Ny lågpriskedja i Uppsala och Enköping

Allt fler lågprisaffärer är på gång i länet och senast i raden är lågpriskedjan Netto som nu i höst öppnar två affärer i Uppsala och en i Enköping. Frågan är om priskillnaden i förhållande till övriga butiker blir så stor.

En matkasse med en liter mellanmjölk en liter fil, ett halvt kilo hushållsost, ett halvt kilo bananer och 2 kg socker kommer alltså kosta 59,50 i den nya affären Netto som nu i höst slår upp portarna i Uppsala och Enköping. Men jämfört med andra så kallade lågprisbutiker är inte skillnaden så stor.

Motsvarande matkasse på Rätt Pris var cirka 5 kronor dyrare alltså 64.50 och på Ica Maxi och Coop Forum kostade matkassen 63.50.

Men att stå sig i konkurrensen med övriga butiker i området tror Nettos regionchef i Stockholmsområdet Thomas Hansen inte blir några problem.
- Det är ett område där konkurrensen inte är så stark i dag. Matpriserna är höga, vi kan ge Uppsala och Enköpingsborna en möjlighet att handla billigare, säger han. 

Kvalitén på varorna i lågprisbutiker är inte sämre tror Kåre Forsberg, enhetschef på Konsument Uppsala, däremot kan det finnas det andra begränsingar säger han.
- Det man möjligtvis kan tänka sig att de inte kommer att ha vissa saker i sortimentet, till exempel kravodlat och miljömärkta produkter, säger han.

Kontakta reportern
emma.englund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".