Dietist kritiserar inplastad mat

Det ska dofta gott och vara fint upplagt! Färdiga lunchlådor bryter mot Uppsala kommuns egen policy. Dietisten Ylva Mattsson Sydner ger inte mycket för de nya matlådorna till äldre.
Det är 260 personer i Vaksala, Gamla Uppsala och Eriksbergs kommundelar som nu får prova så kallad kokakylmat. Lunchlådor med extra lång hållbarhet som levereras en gång i veckan. Matserveringen ändras för att spara pengar. Men Ylva Mattson Sydner tycker att lådorna stämmer dåligt med kommunens egen matpolicy. Där poängteras bland annat att maten måste se lockande ut. Förutom att lunchen i plastlåda ofta upplevs som tråkig, medför den också mer arbete för personalen, tror Ylva Mattsson Sydner. Eftersom många äldre är lite dementa kan det innebära att de öppnar flera matlådor samtidigt. Kanske värms också lådorna flera gånger. Personalen måste därför noga kontrollera lådorna så att maten inte blir dålig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".