Göran Löfstrand på Trafikverket och en väktare vid järnvägsövergången på S:t Persgatan i Uppsala. Foto: Christine Odén / SR

Trafikverket varnar för snabba tåg

Sen i går står det väktare i gula västar vid järnvägsövergångarna i centrala Uppsala. Det är Trafikverket som vill stoppa spårspringet och göra gående och cyklister uppmärksamma på att tågen nu får köra 100 km i timmen genom stan.

– Vi höjer hastigheten från 40 kilometer i timmen som det har varit tidigare till att man kan köra upp till 100 kilometer och det är 100 kilometer på spår sju och upp till 80 kilometer på spår åtta, säger Göran Löfstrand som är projektledare på Trafikverket.

– Framför allt är det för genomgående trafik som inte stannar. De tåg som ändå stannar vid plattformar de måste ju ändå bromsa in så de kommer inte att kunna ha den hastigheten. Men möjligheten att åka med de hastigheterna finns. Nu kommer tågen i stort sett att gå dubbelt så fort så det är en markering för gående och cyklister framför allt.

Hur länge kommer väktarna att stå här?

– De stod här i går, de står här i dag och de kommer att stå här till klockan 20 i morgon kväll.

Men tågen kommer att fortsätta gå så här fort även framöver?

– Ja, det gör de. Men trots allt så är det olagligt att springa eller krypa under bommarna och det är olagligt även om de går i 40 eller om de går i hundra kilometer i timmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".