Pfizer avvecklar i Uppsala

Läkemedelsföretaget Pfizer är på väg att avveckla sin verksamhet i Uppsala. Det står klart när företaget idag presenterade sin nya strategiska plan.

Det blir ingen sprutfabrik i Fyrislund i Uppsala, som man har planerat sedan mitten på nittiotalet.

Och de som jobbat med projektet att starta en sprutfabrik blir av med sina jobb. Många av dem har dock varit projektanställda. Förhandlingar med facket ska nu inledas.

Pfizer vill undersöka möjligheten att deras byggnader i Fyrislund ska kunna användas till en vetenskapspark.

I Fyrislundsområdet sålde Pfizer ju också nyligen den del som tillverkar test som används för att ställa diagonoser på allergier, alltså det gamla Pharmacia Diagnostics.

Även tillverkningen av healon, ett medel som anväds vid ögonoperationer ska säljas, om tidigare planer går i lås. Båda dessa verksamheter kommer att finnas kvar i Fyrislund, men med nya ägare .

Men nu vill man också sälja tillverkningen i Pfizers fabrik i Boländerna, som tillverkar ett medel mot vissa tarmsjukdomar och sysselsätter drygt 150 personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista