Rekordlågt företagsklimat i länet

Företagsklimatet i Uppsala län blir allt sämre. Tierp och Uppsala har bland de sämsta företagsklimaten i hela landet enligt Svenskt Näringsliv. 

När Svenkt Näringsliv idag presenterade sina sifffror över 290 kommuner i landet så tappade fem av de sju kommunerna i Uppsala län, som fanns med i mätningen, flera placeringar.

Framför allt i Uppsala var raset anmärkningavärt. Från plats 131 förra året till plats 198 i år innebär ett tapp på 67 placeringar. Vilket är sämst i landet bland storstäder och även sämst i landet bland alla studentstäder. Bara småkommuner i framför allt norrland är lägre rankade.

Enligt Inga-Kari Fryklund, på Svenskt Näringsliv som varit med och genomfört undersökningen, är näringsidkarna i länet missnöjda med bladn annat kommundernas service. De ger också dåligt betyg till kommunpolitikernas och tjänstemännens attityd. 

Även Norrtälje, Tierp, Älvkarleby och Östhammar tappade i undersökningen. Håbo kommun står stilla medans Knivsta inte fanns med i mätningen på grund av att all nödvändig statistik saknades.

Glädjande är dock att Enköping klättrade på listan och innehar i år plats 41. Bland annat tack vare en mycket bra tillgång på kompetent arbetskraft och en relativt låg kommunalskatt.