Ledaren för Bandidos i Uppsala(tv) och en av dem som fälldes för rånet i Gävle (th). Foto: Ur polisens förundersökning.

Bandidos etablerades i Uppsala förra hösten

I Upplandsnytts fortsatta granskning av de kriminella MC-gängens etablering i Uppsala så tittar vi i dag närmare på Bandidos. Vår kartläggning visar att klubben flyttade till Uppsala från Västerås förra hösten och medlemmarna har sen dess misstänkts och dömts för en rad grova brott.

En anledning till att Bandidos flyttade sin verksamhet från Västerås till en lokal i Boländerna är, enligt en poliskälla, att den 39-årige ledaren för klubben i Uppsala, som tidigare var en tongivande medlem i Västeråsklubben, kommer från Uppland.

Mannen är i dag en av minst fem medlemmar i Uppsalaklubben, som än så länge är en så kallad provklubb, enligt samma källa.

Upplandsnytts genomgång visar att ledaren är dömd för en rad brott. Bland annat för att med grovt våld ha tvingat till sig pengar från en bekant och hotat att spränga hans hus om han vände sig till polisen.

Enligt vad Upplandsnytt erfar siktar Bandidosklubbar på att kontrollera narkotikahandel av amfetamin och hasch och Uppsalaledaren är för närvarande också misstänkt i just en amfetaminhärva. I den utredningen sitter en annan Bandidosmedlem i Uppsala häktad, en 32-åring som tidigare dömts för att ha hjälpt Uppsalamaffians förre ledare Stefan Eriksson att med hot om våld pressa folk på pengar.

Två andra män, som enligt polisen varit medlemmar i Bandidossupportergruppen X-team i Uppsala, dömdes i slutet av sommaren till långa fängelsestraff för ett rån mot en privatperson i Gävle. De erkände att de fått tips om att mycket värdesaker fanns i huset. Men hemma den eftermiddagen fanns också en äldre kvinna, hennes dotter och två små barnbarn. Efter att rånarna tagit sig in genom att hota med yxa och kofot, hölls kvinnorna och barnen fångna i drygt fyra timmar medan huset länsades på allt av värde.

Vi hör den drygt 70-åriga kvinnan vittna i rättegången. Hon berättar om att hon har svårt att sova efter rånet och är rädd när hon ska gå ut.

– Jag sover ju knappt något på nätterna och så fort jag ska gå ut tittar jag i fönstren, i ögat på dörren och vid minsta ljud på natten går jag upp och tittar.

En av de här rånarna, en 22-åring, är också dömd för att ha ringt och sagt att han lämnat bomber på polishusen i Uppsala och Gävle. I Uppsala söktes polishuset igenom, men ingen bomb hittades.

Vid årsskiftet sköts en 25-årig Uppsalabo till döds i Södertälje. 25-åringen var välkänd av Uppsalapolisen och hade rekryterats till X-team i Södertälje och ska enligt poliskällor ha stått nära gängledaren där. Samma gängledares två bröder sköts till döds i somras. Ingen har åtalats för morden, som tros höra ihop med en konflikt mellan X-team och det kriminella Södertäljenätverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".