Tierps kyrka får fem miljoner till upprustning. Foto: August Bergkvist.
Tierp

Anrik kyrka får pengar till renovering

Tierps kyrka, med anor från 1300-talet, får fem miljoner till renovering från stiftet. Bland annat ska de gamla målningarna tvättas och uppvärmningen moderniseras.

I år är det knappt 40 miljoner kronor som stiftet fördelar i kyrkoantikvarisk ersättning.

Här i länet är det Uppsala domkyrka som får mest 10,5 miljoner - pengar som ska användas till VVS-renoveringar och installation av inbrottslarm.

I Tierps kyrka, som ligger i Kyrkbyn en bit utanför själva Tierps köping, är det en välbehövlig rustning som startat.

 – Väldigt glad blev vi ju i församlingen och kyrkorådet, säger Britt Pagard, (C), som är ordförande i det lokala kyrkorådet.

Det gamla och farliga elsystemet ska bytas ut och uppvärmningen ska också moderniseras.

– Värmesystemet vi har det är ju eldrivet och väldigt oekonomiskt så nu ska vi lägga ned jordvärme och det räknar vi med att det ska bli väldigt fördelaktigt för ekonomin och miljön. Sedan har vi också fått pengar så att vi kan tvätta våra målningar från 1400-talet av den berömda Tierpsmålaren.

Bortåt tio miljoner kronor kommer alltsammans kosta. Församlingen hoppas på att få ytterligare ekonomiskt stöd från stiftet.

I påsk nästa år är det dags för återinvigning. Men en sak blir inte som man tänkt sig. Genom åren har man haft påhälsning av tjuvar och det vill man gardera sig emot genom en övervakningskamera. Men där blev det negativt besked från tillståndsgivande myndigheten.

-- Länsstyrelsens motivering till nejet är att det är integritetskränkande att ha en kamera i kyrkan. Eftersom kameran bara ska aktiveras när kyrkan är låst och larmad så har vi väldigt svårt att förstå var i den här integritetshämningen ligger, säger Britt Pagard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".