Tre procent av gravida misshandlas

Alla kvinnor som väntar barn skulle behöva få frågor om de blivit misshandlade under sin graviditet. Det hävdar barnmorskan Kristina Stensson, i en avhandling som hon lägger fram vid Uppsala universitet på onsdag.

- Mödravårdcentralen är den plats inom hälso- och sjukvården som friska kvinnor möter och när man är gravid så kanske man är lite extra motiverad att göra förändringar i sitt liv, säger Kristina Stenson.

I en av sina studier har Kristina Stensson visat att tre procent av alla gravida kvinnor har blivit misshandlade under graviditetet, eller under året innan.

På mödravårdscentralerna inom Uppsala läns landsting ska barnmorskorna sen några år tillbaka fråga alla kvinnor om de har blivit misshandlade under eller i anslutning till sin gravividitet. Men det görs alltså inte alltid.

- Dels så är det ett känsligt ämne och barnmorskan får passa på när mannen inte är med.  

Kristina Stenson menar att kvinnan skulle behöva ett eget besök på mödravårdscentralen för att amn skulle komma över det hindren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".