Stora konsekvenser av polisomhändertagande

I går kunde vi rapportera om polisen i Uppsala län som omhändertar allt fler berusade personer. Ett ingripande från polisen innebär inte bara att personen tvingas sitta en natt i fyllecell, det kan också innebära att personen blir av med sitt körkort.

I takt med att polisen i länet omhändertar allt fler berusade personer växer också arbetsbördan hos länstyrelsen. Anders Ringvall på trafikavdelningen visar upp en stor svart sopsäck fylld med körkort. Det är körkort som dragits för olika trafikförseelser men också kort som återkallats från personer som varit berusade på stan eller på krogen som polisen omhändertagit.

För för varje gång någon lobbas, som det kallas på polisspråk, skickar polisen en anmälan till länsstyrelsen.

Att få sitt körkort indraget kan få stora konsekvesner för möjligheten att få ett jobb eller att klara familjelivet med t ex dagishämtning.

För polisen gäller det att det finns goda grunder för ett omhänderatagande, vilket det inte går att se om det finns. Som vi berättade igår visar en granskning som polisen själv gjort att det ibland saknas skäl till varför personen frihetsberövats i det protokoll som polisen ska skriva, något som är ett problem för den enskildes rättssäkerhet,

På läntyrelsen säger man att man utgår från att polisen haft tillräckliga skäl för att omhänderta en person. Är det en person som blivit lobbad två gånger görs för säkerhets skull en egen utredning om det finns ett missbruk, undantaget är om en person suttit i fyllecell flera gånger på kort tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista