Gängkriminalitet i Uppsala

"Ingen överraskning att de kom"

Polisen i Uppsala län är inte förvånad över att MC-gänget Bandidos flyttat hit från Västerås. Men målet är att bli av med dem.

- Vi var inte förvånade över att de lämnade en stad för att komma till Uppsala. Vi har sett det som att det är något vi får räkna med, säger polisens presstalesman Christer Nordström. 

Men hur kommer det sig att det dröjt?

- Jag kan inte svara på det.

Är gängen här för att stanna eller kan man bli av med dem?

- Det är ju vårt mål, men det är en bit innan vi når det målet.

Uppsalapolisen satsar på att hålla gängkriminaliteten i schack. Gängmedlemmar kan räkna med att bli stoppade i olika körkorts- och nykterhetskontroller. Samtidigt kollar andra myndigheter efter exempelvis bidragsfusk.

Den här metoden tycks ha gett resultat i Västerås. Där fanns klubben i mellan ett och ett halvt och två år innan den packade ihop och flyttade till Uppsala. I Västerås fanns som mest tio medlemmar, däribland den nuvarande ledaren i Uppsala och en till person som valde att flytta med till Uppsalaklubben.

Frågan är varför de flyttade till just Uppsala från Västerås. En polis i Västerås säger så här:

- Det finns en nationell styrning också där man bestämmer lite vilka klubbar som är lämpliga att ha och är det för mycket uppmärksamhet från polisen också så blir det ju svårt att hålla medlemsmöten och hålla antalet medlemmar. Men jag tror också att det berodde på att en del av dem inte var från Västerås från början utan några kom från Stockholmshållet och från Uppsala och då kunde man lika gärna vara med i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista