"Det är total uppståndelse"

Klockan fem minuter i tre natten till torsdagen svensk tid bröt ett häftigt jubel ut till öronbedövande hornstötar vid San Josegruvan i Chile. Uppsalabon Irene Molina kommer ursprungligen från Chile och hon är på plats i Santiago:
– Det är knappast någon som pratar om något annat, säger hon på telefon.

2.55 var den siste av arbetarna, Luis Urzua, var då befriad från underjorden. Den 54-årige förmannen Urzua kom upp till jordytan nästan 23 timmar efter den först räddade kamraten Florencio Avalos.

Urzua blev den som fick stanna längst tid i gruvan efter olyckan för 69 dygn sedan, den 5 augusti då ett ras spärrade in de 33 arbetarna. Han är därmed också den som överlevt längst under jord efter en gruvolycka

Irine Molina, på plats i Chile, berättar om en enorm rapportering i de nationella tv-kanalerna.
– Det är total uppståndelse, knappt någon som pratar om något annat. Både dem som följer det och de som kanske borde vara lite mer kritiska till uppståndelsen, säger hon.
– I vissa stunder har jag försökt koppla ifrån och stänga av massmedierna, men det går inte för alla pratar om det överallt.

Finns det kritiska röster i Chile mot just medieuppådet?
– Det finns men de kommer inte fram så mycket, man måste leta med ljus och lykta efter dem. Förra veckan såg jag några debatter och då kom mer kritiska röster fram. Kritiken består främst i att man så mycket utnyttjar en sådan tragedi för de här familjerna politiskt.

Näst sist upp blev Ariel Ticona, 29 år. Han klev ur räddningskapseln klockan 02.27 svensk tid natten till torsdag.

Ariel Ticonas hustru Elizabeth Segovia födde dottern Esperanza (Hopp) 40 dagar efter olyckan.

Hälsoläget är gott bland nästan alla de räddade arbetarna, rapporterade hälsovårdsministern Jaime Manalich på onsdagen. -Tre av 16 behöver någon form av vård. En av dem får antibiotika intravenöst mot en svår lunginflammation.

Två andra genomgår avancerad tandkirurgi och får smärtlindring på grund mycket allvarliga infektioner.

Men majoriteten "är vid mer än tillfredsställande hälsa", sade Manalich sedan de förts i helikopter till sjukhuset i Copiapo, fyra mil från koppar- och guldgruvan i San Jose.

TT/Annika Ilmoni

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista