Utveckling av cancervård kan avstanna

Utvecklingen av lungcancervården i Sverige kan komma att stanna av under en period den närmaste tiden. Det säger i dag chefsläkaren vid landstinget Anders Björklind till Upplandsnytt efter Datainspektionens beslut i går, där det slogs fast att Uppsala läns landsting under lång tid brutit mot patientdatalagen då lungcancerdiagnoser lagrats i ett dataregister.

Databasen används för att studera och förbättra vården av lungcancer, men eftersom ett lagbrott skett så måste systemet nu stoppas och ses över, säger Anders Björklind:

– I värsta fall blir det så att vi inte kan använda kvalitetsregistret, utan att vi får avvakta tills dess att det kommit en teknisk lösning som datainspektionen kan godkänna, säger Anders Björklind.

Hur lång tid kan det ta?
– Det kan ju ta månader i värsta fal, eller ännu längre. Då kan man ju inte använda kvalitetsregistret  under den tiden om man inte vill bryta mot Datainspektionens beslut, och det vill vi ju inte.

Det som landstinget missat att göra är bland annat att på ett tillräckligt bra sätt informera patienterna om att uppgifter om deras sjukdom, i det här fallet lungcancer, skulle lagras i ett så kallat kvalitetsregister - det som inom landstingen i Sverige kallas för lungcancerregistret.

Uppgifterna i databasen används genom åren för att i förlängningen utveckla och förbättra vården av just lungcancer. Men eftersom en del saker förbisetts av de ansvariga, bland annat har inte en personuppgiftsansvarig formellt funnits, så har Datainspektionen slagit fast att Landstinget i Uppsala län brutit mot patientdatalagen.

Det innebär att man nu omedelbart måste stoppa lagringen av lungcancerdiagnoserna i registret tills allt görs på rätt sätt. Det kan ta några dagar, men det kan också ta flera månader om det visar sig att det behövs en ny teknisk lösning för att Datainspektionen ska vara nöjd. Anders Björklind igen:

– Under den perioden kommer vi att sakna uppgifter i kvalitetsregistret som har att göra med de lungcancersjuka. Och det kommer då att kunna riskera att få negativa effekter för vår möjlighet att förbättra vården för de patienterna, säger Anders Björklind.

Hur känns det?
– Det är ju otillfredsställande förstås.

Vad tycker du om att ni brutit mot patientdatalagen under lång tid då?
– Ja, vi har ju inte gjort det med avsikt, utan mer pga av okunskap om att patientdatalagen ställer andra krav på registren än de rena kvalitetskraven. Och då har vi inte beavkat tillräckligt integritetsaspekterna. Och det är det som Datainspektionen pekat på, säger Anders Björklind.

Alexander Gagliano

alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista