Politiker kräver nya polisrutiner

Polisstyrelsen i Uppsala län vill att polisen inför nya rutiner när det gäller omhändertagandet av berusade personer. T ex bör den som suttit i fyllecell få ett skriftligt besked där skälen till omhändertagandet anges.

Polisen i Uppsala län omhändertar allt fler berusade personer förra året var så många som 2000 personer som fördes till arresten.

Men skälen till omhändertagandet framgår inte alltid, visar polisens egna granskning. I protkolllen kan det stå att en person var för berusad för att ta hand om sig själv, men inte hur han eller hon agerat eller vad som fått polisen att göra bedömningen att personen måste låsas in i fyllecell.

Ett 40-tal personer har de senaste åren anmält polisen för felaktigt omhändertagande och Staffan Yngve tror att rättssäkerheten för de och alla andra som är missnöjda skulle bli bättre om alla omhändertagna fick ett sådant här besked.

Staffan Yngve föreslår att polisen alltid ska skriva protokoll där skälen för omhändertagandet står.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".