Hög landstingschef tvingas avgå

En av dom högsta cheferna i Uppsala läns landsting tvingas nu avgå från sin tjänst. Det är chefen för Landstingsservice Agneta Jordeby Jönsson som får lämna sitt chefsjobb trots att hon har 2,5 år kvar på sitt förordnande.

Det handlar om vårdcentralerna i Bålsta och Örsundsbro, som alltså blir dyrare än det var tänkt från början.

-Det är efter en lång rad disskusioner som Agneta och jag har haft och i landstingsstyrelsen i förra veckan så uttrryckte också politikerna ett bristande förtroende för en del byggprojekt som inte har varit kvalitetssäkrade, säger Barbro Naroskyin

Agneta Jordeby Jönsson har alltså varit chef för Landstingsservice, som är landstingets interna serviceorganisation med ansvar för fastigheter men även för t ex mathållning till patienter och personal. Enheten har 440 anställda, och klagomålen mot Agneta Jordeby Jönsson som chef har varit många, och en rad av hennes medarbetare har slutat under åren. När hennes förordnande skulle förnyas 2002 sa facket SKTF nej, uppger Bo Magnusson på SKTF till Upplandsnytt, men landstingsledningen drev ändå igenom ett nytt förordnande på fyra år, vilket nu alltså avbryts efter bara 1,5 år. Det är oklart hur mycket det kommer att kosta landstinget, Jordeby Jönsson har haft en månadslön på 50 000 kr, och inget är bestämt om vad hon nu ska göra.

Agneta Jordeby Jönsson själv säger att det som hänt är sorgligt, men hon håller dörren öppen för att ta andra arbetsuppgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista