Flyktingbostäder blir villatomter

Nu börjar det bli klart vad som ska hände med de drygt 100 tomma flyktinglägenheterna i Gimo. Östhammarshem vill att ett av de fem hyreshusen byggs om till lägenheter, medan övriga fyra hus rivs för att ge plats åt villatomter.

Bengt Nordström, VD för det kommunala bostadsbolaget, tror att det nya området kan bli attraktivt:

-Vi har haft en utställning här som visar det nya området. Det har tagits emot mycket väl av Gimoborna, säger han.

Sen migrationsverket tidigare i år beslutade attlägga ned flyktingförläggnig i Gimo har Östhammarshems 120 hyreslägenheter stått tomma och varit ett problem för det kommunala bolaget.

Men nu tror de sig veta exakt vad de ska göra.

På Östhammarshem tror de inte att det finns efterfrågan för att bygga om alla dessa till hyresrätter, men väl ett av husen. Det skulle ge 23 nya lägenheter i centrala Gimo.

Övriga vill de riva och istället bereda marken så att det kan bli 19 attraktiva villatomter.

Att bygga de nya bostäderna och tomterna kostar ca 30 miljoner kronor. Pengar som Östhammarshem måste låna, men som kommunstyrelsens arbetsutskott i går beslöt att gå i borgen för.

Byggnadsnämnden måste godkänna en planändring och Östhammarshem vill också ha klartecken från kommunstyrelsen eftersom det handlar om ett omfattande beslut.

Om allt går enligt planerna kan bygget börja nästa år och de nya lägenheterna och villatomterna stå färdiga om två år

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista