Tågkaos när SJ kollar hjulen

Det kommer bli kraftiga störningar i tågtrafiken i eftermiddag till och från Uppland i eftermiddag. SJ har bestämt att ta i princip alla lokdragna tåg ur trafik för att kontrollera hjulen på vagnarna.

För några veckor sen spårade ett SJ-tåg ur i Norge. Sprickor i hjulen kan ha varit orsaken till den olyckan. Därför vill SJ nu kontrollera hjulen på alla vagnar på den aktuella vagntypen.

– Detta är en försiktighetsåtgärd som kommer att påverka tågtrafiken i eftermiddag och i helgen, säger Elisabeth Lindgren, SJs kommunikationsdirektör.

Störningarna kommer beröra bland annat Uppsalapendelen, delar av avgångarna till och från Dalarna samt vissa avgångar på linjen Stockholm - Enköping - Västerås. På Stockholms Central uppges det vara rörigt med många pendlande uppsalabor som har svårt att ta sig hem.
Även på Uppsala Central var det förvirat bland resenärerna.

-Jag förväntar mig bara att de fixar någon ersättning, typ buss, säger en kvinna på väg hem till Örebro.

Flera resenärer i Uppsala var upprörda över den bristande informationen från SJ.

-Den är helt obefintlig. Man kan inte se tågavgångar längre än det närmaste 15 minutrarna. Man kan egentligen inte ta ställning till hur man ska göra. Man får försöka ta första bästa som kan lösa situationen, säger en kritisk man.

Thelma Henrysson från SJ förklarar att SJ valt att låna pendeltåg från SL som får plats med 1000 personer på varje tåg.

– Uppsalapendeln har ju drabbats av några enstaka inställningar under eftermiddagen och sedan har vi löst en del av problemen med Uppsalapendeln genom att vi har fått låna SL:s pendeltåg som då har kunnat ersätta några tåg som har ställts in.

Kommer ni även att ha ersättningsbussar den här sträckan Uppsala till Stockholm?

– Jag tror inte att det har gått några ersättningsbussar i dag, tidigare, men det är alltid ett alternativ. När det gäller i morgon så vet vi faktiskt inte.

Stämmer det att det är alla tåg, utom dubbeldäckarna, som är inställda när det gäller just Uppsalapendeln?

– Det är de vanliga lok- och vagntågen på Uppsala(pendeln) som är aktuella.

Och de är inställda allihop?

– Nej det har de inte varit, men flera har varit inställda.

Först i början av nästa vecka räknar SJ med att samtliga vagnar är kontrollerade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista