Krav på att fler chefer avgår inom Landstinget

Nu kommer krav på att fler chefer borde avgå inom landstingets förvaltning Landstingsservice i Uppsala. Det räcker inte med att förvaltningens högsta chef Agneta Jordeby Jönsson tvingats lämna sin tjänst.

För att få ordning på Landstingsservice krävs att fler lämnar sina chefsbefattningar, säger Kjell Simonsson som är elektriker på Landstingsservice:

- Jag tycker att fler bör ställa sin plats till förfogande för bättre kompetenta individer. De har kört över folk totalt, och jag tycker inte man ska leka med skattepengar hur som helst.

Igår kunde Upplandsnytt berätta att chefen för Landstingsservice i Uppsala Agneta Jordeby Jönsson tvingats sluta. Bl a hade politikerna i landstingsstyrelsen tappat förtroendet för henne efter att flera byggprojekt blivit dyrare än vad som var tänkt. Men det räcker inte med att Jordeby Jönsson slutar. Också flera av hennes underchefer borde avgå, menar Kjell Simonsson, som säger att Landstingsservice aldrig nånsin har fungerat. Förvaltningen kom till år 2000 efter det att flera verksamheter, bl a fastighetsservicen inom landstinget, slogs samman till den nya enheten. Men resultatet blev inte samordningsvinster utan i stället närmast kaos, menar Kjell Simonsson. Chefer tillsattes utan att ha specialkompetens inom sina områden, och när dom fick kritik köpte dom ut sina kritiker, vilket betydde stora kostnader för skattebetalarna och att mycket av kompetensen försvann. Följden har blivit många sjukskrivningar och många som mått dåligt, säger Kjell Simonsson.

Och huvudskyddsombudet Anders Törner menar i en skrivelse till landstingsledningen att situationen för Landstingsservice är så allvarlig att det bästa vore att upplösa Landstingsservice:

- Den har tjänat ut sin roll. Pengarna kan användas bättre i vården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".