La Softa får bukt med stökiga ungdomsgäng

Genom att splittra ungdomsgäng och engagera gängledare i fritidsaktiviteter kommer man tillrätta med gängkriminaliteten. Det menar ungdomsföreningen ”La Softa” i Gottsunda. I går berättade vi i Upplandsnytt att det är just gängbråk eller uppgörelser mellan gängbildningar som ligger bakom den senaste skottlossningarna i Uppsala.

Men det finns alltså sätt att undvika den här typen av händelser enligt ”La Softa”. Hussein Abowarrad är ordförande i föreningen:

- Vi försöker kolla vilka som är ledare för de här grupperna, och engagera dem i vår förening. Vi har lyckats med många här i Gottsunda som förut har gått och förstört, krossat och klottrat och såna saker.

I Gottsunda finns flera ungdomsgäng med barn och ungdomar i olika åldrar. Många av dom består av barn och ungdomar mellan 13 och 17-år. Och det är där, menar Hussein, som man måste börja jobba.

Han och andra vuxna i föreningen får tips av ungdomar om gäng som vandaliserar, krossar fönster, kastar sten, skrämmer med eld och så vidare. De tar kontakt med gängledaren, bjuder in honom, för det är oftas en han, till en kväll i La Softas lokaler. Där erbjuder man olika typer av aktiviteter....som sport, dans, teater eller lägerskolor. Oftast nappar personen på förslaget, berättar Hussein Abowarrad, även om det kanske tar några veckor.

Föreningen samarbetar med både polis, skola och socialen. Idag består föreningen av 120 medlemmar och enligt Hussein Abowarrad har man hitills lyckats splittra 8 gäng i Gottsunda. Och han tycker att resultatet både hjälper enskilda individer och samhället i stort.

Burch Gurler, är 21 år och medlem i föreningen La Softa. Han är en av dem som möter gängledarna och som hjälper dem att hitta någon aktivitet som passar just dem:

- Man ser vändningarna hos ungdomarna. Att de först kan vara lite instängda, men de öppnar sig efter ett tag. Istället för att hitta på mindre bra saker så kan man hitta på bra saker tillsammans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".