1 av 2
Gymnasieelever i Uppsala. Foto:Anne Markowski/SR.
2 av 2
Björn Sundin. Foto:Anne Markowski/SR.

Hårdare klimat för lärare

Stämningen i Uppsalas skolor har hårdnat, och det har blivit vanligare att lärare utsätts för hot och våld av sina egna elever - det menar Björn Sundin, gymnasielärare på Lundellska skolan i Uppsala och fackligt ombud för Lärarnas riksförbund.

– Det är min bestämda uppfattning att det händer oftare nu att lärare kan hamna i sådana här situationer att vi måste lösa upp ett bråk eller vi kanske utsätts för hot själva, säger Björn Sundin.

I statistik från Arbetsmiljöverket så ökade andelen lärare som utsatts för hot eller våld i hela landet bara marginellt mellan åren 2005 och 2009 när sista mätningen gjordes. Lärarnas riksförbund gjorde sin senaste mätning för två år sedan och där märks ingen ökning, men Metta Fjelkner, ordförande i lärarnas riksförbund, anser att siffrorna är för höga.

– De senaste 10-12 åren är det tyvärr en konstant hög siffra, omkring 4 procent av våra medlemmar anger att man har blivit utsatta för våld av elever i skolan. Och mellan 7 och 9 procent uppger att man har blivit utsatta för hot om våld. Det är väldigt många individer som på det här sättet dagligen går till arbetet och helt enkelt är rädda, säger Metta Fjelkner.

När vi frågar gymnasielever om deras erfarenheter har de flesta aldrig upplevt att en lärare hotats av elever, men några berättar om hot.

– Nej, aldrig, säger en kille.

– Nej, inte vad jag kan komma på, säger en tjej.

– Det var väl att ungdomar hotade med att komma och kasta ägg på deras fönster, hemma hos dem. De visste var de bodde... säger en kille.

– Det var vissa som sa att vi ska slå dina barn eller bränna upp ditt hus eller så. Om det hade varit något sådant där, då var det polisanmälan. Men om det var ägg och sådant där, då var det typ, äh, skit samma, då var det inte polisanmälan, då var det inte lika allvarligt, säger en annan kille.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".