Kritik mot tågkaos får medhåll

Investeringar i ny räls och mer underhåll, inköp av utrustning för att kunna ploga och avisa och en årlig kontroll av Trafikverkets verksamhet - det var förslagen från landshövdingen i Stockholm, Per Unckel, när han igår presenterade sin utredning av förra vinterns tågkaos. Moderaten Arne Sandemo, på Regionförbundet Uppsala län, är nöjd med slutsatserna.

– Jag har lätt att instämma i Unckels kritik och hans slutsatser i utredningen om vad som behöver göras, säger moderaten Arne Sandemo, på Regionförbundet Uppsala län.

Nej, slutsatserna i Per Unckels utredning var inte överrumplande. Han konstaterar att dåligt underhåll av spåren, brist på ploglok och avisningsdepåer och dålig koordinering mellan Trafikverket och järnvägsföretagen var huvudorsakerna till vinterns tågkaos.

I en intervju med Ekot igår eftermiddag påpekade Unckel också något annat - att trots bristande miljardinvesteringar så kunde mycket av problemen ha minimerats om alla inblandade hållit kontakten med varandra, sett till att systemen fungerade och skaffat fram korrekt information om vad som hände på linjerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista