Polisavspärrning vid brottsplats. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Nätverk bakom grova våldsbrott

"Jag förtjänar inte att leva, så är det för dem"
2:42 min

I veckan har en 26-årig man från Uppsala ställts inför rätta för en knivskärning på Bandstolsvägen i Valsätra och för innehav av cannabis som åklagaren anser var för försäljning. Det är det senaste fallet där en person som enligt polisen tillhör det kriminella nätverket i Gottsunda, åtalats. Personer med koppling till nätverket har dömts för en rad våldsbrott och misstänks också hota vittnen. Det kommer fram i Upplandsnytts fortsatta granskning av de kriminella gängen i Uppsala.

När vi frågar Uppsalapolisen om det här nätverket får vi svaret att de vet en hel del om ett stort antal kriminella personer som bor eller vistas i Gottsunda/Valsätra. Men hur många det rör sig om och vad de misstänks för vill de inte berätta med hänvisning till att det allvarligt skulle försvåra polisens arbete.

Men Upplandsnytts egen kartläggning visar att medlemmar i nätverket dömts för bland annat rån, narkotikabrott, vapenbrott och grov misshandel de senaste åren.

Grupperingen med bas i Gottsunda/Valästra är inget fast gäng med namn och utpekad ledare, utan ett lösare nätverk av personer i tonåren och upp till 30-årsåldern. Men det finns ledargestalter.

Två av dem var med vid en uppmärksammad knivskärning i Boländerna i Uppsala i januari i år. Polisutredningen visade att det handlade om en uppgörelse mellan personer ur gottsundanätverket - och en man de pressade på pengar. Mannen hade blivit, så kallat, bötfälld av dem för att ha gått emellan vid ett bråk och blivit skyldig 100 000 kronor för det. Betalade han inte inom en vecka skulle hans familj kunna råka illa ut.

På parkeringen utanför Elgiganten knivskars både mannen som ska ha pressats på pengar, och en 31-åring som enligt poliskällor är en av ledargestalterna i nätverket. 31-åringen dömdes för grov misshandel och försök till utpressning, medan den andra mannen hävdade självförsvar och friades.

Men grupperingen har också satts i samband med grova brott där ingen kunnat åtalas.

Det har förekommit uppgifter om att personer i nätverket låg bakom den bomb som detonerade i en bil i ett bostadsområde i Uppsala förra hösten. Detsamma gäller pistolskott mot en lägenhet.

Att polisen har svårt att komma fram i utredningar där nätverket är misstänkta beror troligen delvis på rädsla. I en polisrapport från förra vintern framgår att det finns individer i gruppen som systematiskt hotar brottsutsatta och vittnen för att få dem att inte våga prata med polisen.

Till exempel ansågs hotbilden så överhängande mot en 21-åring som vittnade mot medlemmar i nätverket i våras, att han flyttades till skyddat boende. I en annan rättegång nu under hösten berättar han hur gänget inte accepterat att han som de menar "golat" alltså tjallat på dem:
– Jag förtjänar inte att leva, så är det för dem. Polisen fick flytta mig till fem eller sex ställen eftersom hotbilden mot mig var så stor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".