Östhammar

C kvar i topp

0:57 min

Det blir en ny koalition som styr Östhammars kommun de kommande fyra åren. I dag har Centerpartiet och Socialdemokraterna presenterat att de tänker bilda majoritet.

Jacob Spangenberg (C) fortsätter som kommunstyrelsens ordförande. Margareta Widén Berggren (S) blir vice ordförande. De båda majoritetspartierna får varsinn kommunalrådspost. Vem som kommer inneha oppositionsrådsposten kommande mandatperiod är oklart.

– Vi får en starkare majoritet i kommunfullmäktige på det här sättet med 28 av 49 mandat. Och vi är två partier som samarbetar i stället för sex stycken, säger Jacob Spangenberg(C).

På vilka punkter står ni längst ifrån varandra?

– Det känns inte som att det är något speciellt i dag. Det som har varit, med konkurrensutsättning och så har vi löst i dagsläget. Sen kommer det alltid komma upp nya frågor, säger Margareta Widén Berggren(S).

Östhammarsborna som Upplandsnytt mötte i dag är måttligt överraskade:

– Det lät ju spännande, det kan nog säkert fungera bra. Samarbeta måste de ju göra ändå.

– Det har väl inte så stor betydelse, de tillhör samma släkte de där politikerna.

Men moderaternas förstanamn i kommunen, Lennart Owenius, är kritisk mot centerpartiet och säger att han fick reda på den nya majoriteten idag på morgonen.

– Det där fick jag ju veta alldeles nyligen - genom media... Det är beklagligt att det ska behöva bli så, säger Lennart Owenius.

Hur reagerade du - kom det oväntat för dig?

– Ja, det kommer oväntat. Vi har ju jobbat tillsammans nu i valrörelsen, vi har annonserat tillsammans och vi har gått ut med att vi ska bilda en stark borgerlig majoritet i Östhammars kommun.

– Vi har suttit med förhandlingar några gånger med Centern och börjat diskutera hur det ska se ut. Vi har en tid idag när vi ska fortsätta med det, men det verkar ju inte vara någon idé att göra det. Det är ju någonting som de får försvara att de går ihop med sossarna. Väljarna har inte valt dem för att de ska gå ihop med sossarna, tror jag. Men det får de ta med sina väljare, säger Lennart Owenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista