Uppsalas nämnder bör göras om igen

För ett och ett halvt år sedan togs kommundelsnämnderna i Uppsala bort. Men många tycker att det fungerar dåligt i dag och vill göra om organisationen igen.

Agneta Boström är ordförande för produktionsnämnden för vård-och bildning. Hon vill att kommunen utreder vad det skulle innebära om de fem distriktsnämnder som finns i dag togs bort helt och hållet.

- Vi har uppfattat det från vår personal att det blir enklare om det är färre nämnder som man ska lämna underlag till och rapportera till.

I januari 2003 gjordes den senaste stora omorganisationen i Uppsala kommun. Då togs kommundelsnämnderna bort och ersattes av centrala nämnder som i stället har ansvar för olika ämnesområden. Barn, äldre och funktionshindrade bland annat.  Men det finns fortfarande fem nämnder som har en geografisk uppdelning. Det är distriktsnämnderna som har hand om myndighetsutövning, de beslutar till exempel om barn ska omhändertas eller om vård för missbrukare.

Det här innebär att nämndernas verksamheter krockar med varann.  Bland annat de som har hand om allt annat som gäller barn och ungdomar och missbrukare. Enligt personalen fungerar det nya systemet inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".