Klartecken för flygbränsle på tåg

Det kommer att gå järnvägsvagnar med flygbränsle genom Uppland, trots Tierps, Älvkarleby och Uppsala kommuners och andras försök att stoppa planerna. Göran Carlsson, som är ordf i miljö- och byggnämnden i Tierp är besviken, men inte överraskad.

Istället för att köras med tankbilar från Loudden utanför Stockholm ska det miljöfarliga flygbränslet fraktas med tåg från Gävle hamn till Brista utanför Arlanda. Bl a Tierps kommun har alltså försökt stoppa Green Cargos planer på att föra över flygbränsletransporterna till Arlanda från dagens biltransporter till järnväg. Nu har miljööverdomstolen slutligen slagit fast att Green Cargo FÅR köra flygbränslet med tåg. I tio år har Banverket och Green Cargo arbetat för att få frakta flygbränsle på tåg mellan Gävle och Arlanda. Green Cargos pressansvarige säger till Radio Upland att de är mycket glada idag , och att man nu ska börja förbredea för transporterna. När de kan komma igång är ännu oklart. Mindre glad är Göran Carlsson, ärendet har nu överklagats så långt det går - och att försöka överklaga på nåt annat sätt tror han inte är möjligt. Transporten kommer att gå genom flera vattenskyddsområden vilket Tierps kommun har haft invändningar emot.  Kommunen krävde att transportörerna skulle söka miljötillstånd, men nu visar det sig att det alltså inte behövs. Vid en tillståndsprövning ska man göra en helhetsbedömning av ALL järnvägstrafik, och inte bara av flygbränsletransporter, säger Miljööverdomstolen i sin dom.

Reporter: ulla.deverdier@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista