Ortopeden mer förberedd nu

0:41 min

Den kommande vintern är ortopeden på Akademiska sjukhuset i Uppsala mer förberedd än förra vintern. Då hade man vissa dagar mer än fyra gånger fler patienter än en normal dag.

Förra året var det kaos på akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Halkan gjorde att massor av folk behövde gipsas och sys och få kryckor. Kaoset, ledde i alla fall till en rapport och en helt ny handlingsplan.

– Nu har vi arbetat på att vara betydligt mer förberedda än förra vintern. Det vi jobbat på är att hantera situationen när det kommer väldigt många samtidigt. Normalt har vi 30-40 olyckor på ortopedakuten varje dag, men under förra vintern hade vi uppemot 200 olyckor på en dag, berättar Karin Bernhoff, ledningsansvarig och ortoped på Akademiska sjukhuset.

– Det krävs några speciella omständigheter för att det ska bli så många olyckor på en dag. Det ska vara halt och is, det ska ligga snö över och det ska ske en vardagmorgon, när många människor är på väg till jobbet, säger hon.

Elin Roumeliotou

Foto: Thomas Artäng/Sveriges Radio

elin.roumeliotou@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista