Uppsalaelever får inte tillräcklig hjälp

Barnen i Uppsalas skolor får inte den hjälp de behöver. Det säger lärarna själva i en enkätundersökning som Upplandsnytt genomfört.

Karin Sundin Stenson på Årstaskolan hälsar på varje barn i sin tvåa innan de går in i klassrummet på morgonen. Detta för att hon åtminstone ska ha sett varje barn varje dag.  När det sedan gäller att ge alla den hjälp de behöver så säger hon att hon inte räcker till.

- Nej, absolut inte. Man skulle vilja hinna med alla mycket mer. Man försöker fördela tiden, men man räcker inte till, och det gör ont i en...

Och så tycker många grundskollärare i Uppsala att det är, enligt den enkät Upplandsnytt skickat till 150 lärare. Av de sextio som svarat är det bara fem stycken - var tolfte - som tycker att alla elever får den hjälp de behöver i skolan.

De flesta menar att det är de elever som behöver särskilt stöd som de inte hinner med, men många menar också att egentligen inga barn får den hjälp de behöver.

Många av lärarna beskriver i sina kommentarer hur barnen inte utvecklas och lär sig sånt de behöver längre fram i livet. Karin Sundin Stenson tror att det som behövs för att lösa problemet är mer resurser till skolan.

- Naturligtvis gåpr mycket pengar till skolan, men det är ju alldeles tydligt och klart att det inte räcker...

Kontakta reportern:
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista