Halkan har slagit till

0:55 min

Det ligger snö i stora delar av Uppland och det är mycket halt, framför allt runt Enköping och Knivsta. Det dröjde innan sandbilarna nådde de områdena i morse, men Lennart Helsing från Trafikverket menar att det är oundvikligt att det tar tid.

Var det så att ni var ute extra sent här kring Uppsala Enköping i morse?

– Nej, jag tror inte att man kan säga extra sent utan det är snarare så att det hänger på vädret. När det blir de här väderomslagen så går det väldigt, väldigt fort och sedan är det ju rätt långa sträckor, så att man får räkna med att det är halt under en tid.

Hur lång tid är rimligt att det kan ta?

– Det beror väldigt mycket på dels hur stora områden som drabbas samtidigt, men också vad det är för vägnät. Man prioriterar ju de högtrafikerade vägarna och sedan tar det ju då längre tid på de mindre trafikerade vägarna helt enkelt, säger Lennart Helsing från Trafikverket.

Halkan har lett till flera olyckor. Kjell Edman blev vittne till en del dramatik hemifrån sitt fönster vid olycksdrabbade väg 77.

– Ja, jag vaknade på morgonen och kom upp och fick se på väg 77 här utanför oss, strax före Åby vägskäl, så ser man blåljus, ambulanser, räddningsbilar, polis och de jobbade frenetiskt. Jag såg att det låg en stor skåpbil på taket och efter en stund, ungefär en tjugo, trettio minuter så var de klara och åkte därifrån och några minuter senare så ser man hur de kommer tillbaka igen. Då är det en ny olycka bara 100 meter från den förra. Så tydligen har det skett tre trafikolyckor här inom loppet av en 40-45 minuter på ungefär samma ställe här utanför.

Vad tänkte du när du såg det här?

– Ja, samma reaktion som vanligt. Första snön. Folk har övertro på sina bilar och däck och sin egen förmåga och så blir det som det blir. Man kör av vägen, säger Kjell Edman.

Och blixthalkan har gjort att mängder av bilar kört av vägen under morgontimmarna.

– Jag har en tio jobb som ligger och väntar på mig. Det är bilar i diket. Bilen jag kör har dubbdäck på men det verkar inte hjälpa, säger bärgaren Ted Lundgren.

Det är i Enköpingsområdet och Knivstatrakten som det verkar vara mest halt, längre norrut ska läget vara bättre enligt polisen. En person har förts till sjukhus efter en olycka öster om Knivsta under morgonen och ytterligare en person kommer troligen föras till sjukhus.

Vid 8.30-tiden inträffade en kollision på riksväg 55 norr om Enköping. Två eller tre personer kommer föras till sjukhus, uppger SOS Alarm.

I övrigt har inga allvarliga olyckor inträffat utan det rör sig om en stor mängd avåkningar.

Fråga

Har du bilder? Dela med dig!

Mejla dina foton till adressen radio.uppland@sr.se
eller skicka MMS till 72250 – skriv P4Upp +fotografnamn.
(SMS/MMS kostar 3 kr+trafikavgift)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista