"FP måste återuppta förhandlingar"

2:00 min

Folkpartiet i Knivsta och Enköping måste återuppta förhandlingarna med de andra allianspartierna om att bilda en majoritet. Det säger Ismail Kamil, som är ordförande för partiet i Uppsala län till Upplandsnytt. Han har också sagt till sina partimedlemmar i de två kommunerna att göra så.

– Man ska prioritera allianssamarbetet i första hand och jag utgår från att man både i Knivsta och Enköping återupptar förhandlingar med allianspartierna, säger Ismail Kamil.

I Knivsta har nu folkpartiets Catarina Winninge återupptagit kontakten med majoriteten och väntar på ett svar.

Partiets förstanamn i Enköping, Tomas Rådkvist, menar att man aldrig har stängt några dörrar för ett Allians-samarbete. Hur gott förhandlingsklimatet är just nu mellan partierna i Enköpingsalliansen kan med rätta ifrågasättas efter ett utspel i radio Uppland tidigare i veckan då moderaternas Anna Wiklund träffade Tomas Rådkvist i direktsändning.

– Tomas Rådkvist ljuger. Jag blir upprörd, förbannad. Du står och säger att vi ska fatta beslut i kommunstyrelsen i stället för kommunfullmäktige. När har vi sagt detta Thomas Rådkvist?

– Jag tycker att den här bilden är ganska talande för vilka problem vi har haft, säger Thomas Rådkvist.

Upplandsnytt har inte fått tag på moderaten Anna Wiklund idag men tidigare i veckan gick centerpartiet, kristdemokraterna och moderaterna ut i ett pressmeddelande att man tänkte minorititersstyra Enköping utan Folkpartiet. Trots det så tror Tomas Rådkvist att Folkpartiet så småningom kommer att få vara med.

– Vi kan inte sätta oss i en situation där Sverigedemokraterna får styra vad som beslutas i fullmäktige och därför, bland annat därför tror jag vi kommer att hitta en bra lösning på det här.

Även om Ismail Kamil, partiets ordförande i länet, nu har uppmanat sina partikollegor i Enköping och Knivsta att återuppta förhandla så vet han att det inte alltid går att få till ett Alliansarbete.

- Det viktigaste är att man försöker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista