Kraftig brand i Musikhus-kvarteret

I kvarteret Gerd i centrala Uppsala, där ju Musikens Hus ska byggas, har flera av de gamla trähusen längs Vaksalagatan förstörts i en kraftig brand som började vid halv sex-tiden på söndagsmorgonen. Hyresgäster i ett intilliggande hus fick evakueras.

De gamla trähusen längs Vaksalagatan har länge stått tomma. Alla husen i kvarteret Gerd ska ju rivas för att ge plats åt Uppsalas omdiskuterade konsert-och kongressanläggning. I huset närmast Vaksala torg finns dock fortfarande hyresgäster, och 12 personer evakuerades. Branden spred sig dock aldrig till den byggnaden, och hyresgästerna beräknas kunna återvända hem relativt snart.

Branden började uppenbarligen i huset i hörnet Vaksalagatan-Storgatan och spred sig sedan till nästa hus längs med Vaksalagatan. De husen är betecknas som totalförstörda. Räddningstjänsten lyckades hindra elden från att sprida sig ytterligare, och gårdshusen står fortfarande kvar.

Det förekommer att hemlösa övernattar i de här rivningshusen, men räddningstjänstens rökdykare kunde i ett tidigt skede konstatera att inga människor fanns i de brinnande husen.

Orsaken till branden är ännu okänd. Polisens tekniker har ännu inte kunnat gå in i husresterna, utan kommer under måndagen att göra en teknisk undersökning för att försöka fastställa brandorsaken.

Branden orsakade kraftig rökutveckling, och brandröken spred sig över stora delar av centrala  Uppsala.
Bland annat Vaksalagatan spärrades av vid brandplatsen och avspärrningarna kommer troligen att bestå under åtminstone hela söndagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista