Krav på bättre samordning

1:37 min

Det krävs bättre tillgänglighet på läkarmottagningar under dagtid och sjukvårdens olika mottagningar måste också bli bättre på att samordna sina journaler. Det säger i dag Socialstyrelsen vetenskapliga råd, professor Göran Wennergren, efter Upplandsnytts rapportering i går om det två-åriga barnet som avled vid Akademiska sjukhuset förra våren.

Både Socialstyrelsen och Akademiska har efter utredningar funnit brister i vården av pojken. Vi hör Göran Wennergren:
– Huvudansvaret ligger nog faktiskt på oss som är läkare och sjuksköterskor. Att vara lyhörda och försöka fånga upp det väsentliga och helheltsbilden hos patientens problem, säger Göran Wennergren.

Den två och ett halvt-åriga pojken dog av andnings- och hjärtssvikt i början av 2009. Föräldrarna hade under tiden före det sökt vård för pojken på flera olika mottagningar och de hade träffat flera olika läkare. Och det som enligt Göran Wennergren till stor del bidragit till barnets död är brister i vad han kallar kontinuiteten. De läkare familjen träffade hade inte haft tillräckligt bra information kring vad de tidigare läkarna hade upptäckt och satt in för åtgärder. Det här är ett problem inom vården generellt, i alla fall i storstadsregionerna, säger Göran Wennergren:
– Det kan ju leda till att de ställen patienterna kommer till, där vet man inte vad som har hänt hela vägen tidigare. Det kan ju bli en svår situation, normalt blir det ju inte så illa som det blev här. Men visst är det en svår situation.

De lösningar som Göran Wennergren helst vill se består av två delar:
– Ska man komma tillrätta med detta är ett sätt att ha god tillgänglighet på dagtidsmottagningar i de olika hemområdena. Och det andra är att med datajournalsystem ha möjlighet till större överblick, som kan underlätta arbetet, säger Göran Wennergren.

Alexander Gagliano

alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista