Kritik mot vården efter självmord

Bålsta vårdcentral och psykiatrin i Enköping får kritik av socialstyrelsen efter att en patient tagit sitt eget liv förra hösten.

Mannen var i 55-årsåldern och led av kroniska smärtor, tinnitus och depression. Ett halvår innan han tog sitt liv begick han ett självmordsförsök, och han bollades mellan flera olika vårdenheter utan att någon samlad bedömning gjordes av risken för nya självmordsförsök och av vilken vård som mannen var i behov av, menar socialstyrelsen.

Bland annat tog mannen själv initiativ till att få träffa en psykolog, men det gick flera månader utan att nånting hände, och samma månad i höstas då han till slut hade psykologtid inbokad begick han självmord. Mannen hade då också nekats sjukersättning från försäkringskassan, och läkarintyg som skickades in från hans läkare om att han inte hade förmåga att arbeta godkändes inte av försäkringskassan, vilket tycks ha påverkat hans livssituation och hans livslust.

Socialstyrelsen kritiserar flera instanser inom vården. Akademiska sjukhuset gjorde ingen klar bedömning av mannens självmordsrisk då han skrevs ut efter självmordsförsöket under våren, närpsykiatrin i Enköping gjorde aldrig någon ordentlig kartläggning av svårighetsgraden av mannens depression, och både närpsykiatrin och Bålsta vårdcentral samverkade för dåligt med varann när det gällde att ge en samlad kvalificerad vårdinsats.

Närpsykiatrin och Bålsta vårdcentral ska nu redovisa för socialstyrelsen hur de tänker sig att förbättra sitt arbete i de här avseendena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".