1 av 2
Foto: Fredrik Persson/SCANPIX
2 av 2
Christer Nordström. Foto:Astrid Iselidh.

Åklagare kritisk mot Uppsalapolisen

"De ställde inga följdfrågor"
2:11 min

Nu kommer kritik från åklagare mot Uppsalapolisens sätt att arbeta i ett uppmärksammat brottsmål nyligen. Åklagaren får också motkritik. Vad tycker du om hur målet hanterats? Kommentera!

Chefsåklagare Monica Mimer var åklagare i målet mot den Säpoman som förra veckan friades av Svea hovrätt från anklagelser om grov våldtäkt, och Mimer menar att det fanns brister i arbetet av en polispatrull från Uppsalapolisen i början av våldtäktsutredningen.

Bristerna skedde, säger hon, när polispatrullen skickades ut till ett fritidshus utanför Uppsala för att göra en första kontroll av våldtäktsanmälan:

– Kvinnan sa till polismännen att det inte skett någon våldtäkt, utan att de bara hade bråkat. Och polismännen nöjde sig med det, kontrollerade inte uppgifterna, ställde inga motfrågor. Trots att kvinnan tidigare hade ringt och sagt att hon blivit utsatt för en våldtäkt. Jag menar att man kan ifrågasätta deras agerande, säger Monica Mimer.

Den Säpoanställde f d Uppsalapolisen frikändes i förra veckan i Svea hovrätt, efter att först ha fällts i Uppsala tingsrätt för grov våldtäkt och övergrepp i rättssak mot sin dåvarande kvinna. Åklagaren i målet, Monica Mimer, menar alltså att Uppsalapolisens agerande i inledningsskedet kan ha försvagat den fortsatta polisutredningen. Det kommenteras av kommissarie Christer Nordström på Uppsalapolisen:

- Vi avvisar hennes kritik. Polispatrullens agerande har ju varit föremål för prövning hos Riksenheten för polismål, och där har man konstaterat att det finns ingenting som styrker att polismännen på något sätt skulle ha agerat felaktigt, säger Christer Nordström.

Han tycker att åklagaren i stället borde vara mer självkritisk, eftersom hennes sätt att leda Stockholmspolisens arbete i senare skeden av samma polisutredning får kritik av hovrätten i den friande domen. Hovrättsrådet Katja Isberg Amnäs satt med i rätten som friade Säpomannen:

– Vi har tyckt att det finns en del brister. Dit hör att man inte tog tillvara och undersökte målsägandens kläder, och inte heller hennes mobiltelefon och datorer, säger Katja Isberg Amnäs.

-- Jag anser inte att jag borde ha inhämtat de här föremålen med hjälp av tvångsmedel, säger Monica Mimer.

– Det är naturligtvis beklagligt att det inte gjordes, för det är ju en brist som har påverkat utgången i målet, säger Katja Isberg Amnäs.

Det kan man alltså säga?

– Ja, det har inneburit att målsägandens berättelse och uppgifter får ett svagare bevisvärde. Hennes uppgifter väger inte lika tungt eftersom man inte har kunnat kontrollera dem, säger Katja Isberg Amnäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".