SKUTSKÄR

Likmaskar i köksfläkten

1:51 min

Likmaskar i en köksfläkt, läckande tak och renoveringsbråte på gården. Det har varit vardagen för boende i ett hyreshus i Skutskär, som ägs av Älvkarlebyhus. Det kommunala bostadsbolaget kritiseras hårt av hyresgästerna för att huset vanskötts.

Likmaskar i köket. Det är inget man väntar sig att hitta i en hyreslägenhet i dag. Men det hände Elisabeth Hockman Sandin i Skutskär, som hyr av Älvkarlebyhus.

– Jag hade då lagat middag. När jag ska duka undan sedan så bär jag undan kastruller och så och tänker "vad är det för någonting på spisen", tänder då fläktlampan. Det ligger då likmaskar, flera hundratals på spisen och krälar och kryper. Jag kräktes upp min middag ganska omgående kan jag säga.

Maskarna kom från att en kaja fastnat i skorstenen då ett fågelskydd gått sönder. Elisabeth Hockman Sandin hade ringt fastighetsjouren tidigare eftersom hon hört flaxande, men ingen hade kommit.

Men det har också varit andra problem.

I våras började de renovera taket på huset. Enligt Elisabeth hade hennes grannar påpekat att det behövdes redan sommaren 2009.

Under takbytet låg byggbråte utspritt över gården och i juni var olyckan framme. Elisabeths dotter råkade kliva på en spik som stack upp från en planka. Den gick nästan rakt genom foten. Och av allt som hänt så är det det här som Elisabeth tycker är allra värst.

– För mig så känns det som att de har bettet sig så illa genom hela det här bygget, säger hon och syftar på värden Älvkarlebyhus.

Senare under sommaren försvann byggjobbarna. De lämnade taket ofärdigt. Då kom regnet och flera lägenheter samt en hel del egendom blev totalförstörd. För Elisabeth handlar det om egendom för cirka 32 000 kronor. Bland annat hade hon barnens vinterkläder på vinden och de var så mögliga att hon fick slänga dem. Nu har hon inte råd med nya och hon vet inte om eller när ett skadestånd från Älvkarlebyhus kan komma.

– Nej, bara att en utredning ska göras. Sedan vet jag inget mer, att de hoppas att det inte ska ta längre tid än nödvändigt.

Eva Henebäck, vd på Älvkarlebyhus, beklagar situationen för de boende.

– Ja, jag beklagar verkligen det som har hänt.

Men redan förra sommaren så hade ju hyresgäster i det här huset på Bultbovägen påpekat att taket behövde renoveras. Varför hände ingenting?

– Bedömningen gjordes att det inte fanns ett underhållningsbehov, säger hon och lovar att frågan ska hanteras korrekt framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista