ENKÖPING

Nya E18 invigd

1:33 min

I förmiddags invigdes den nya E18-sträckningen mellan Enköping och Västerås. En satsning som välkomnas av många bilpendlare i Mälardalen. Uppskattningsvis 600 personer från orterna längs den nybyggda vägen har bussats till platsen för själva invigningscermonin.

Det nya vägavsnittet på 15 kilometer har tagit 3,5 år att bygga till en kostnad av 720 miljoner kronor.

Hastighetsbegränsningen på den nya motorvägen är 120 km i timmen att jämföra med ned mot 50 km i timmen genom Hummelsta på den gamla vägen, som också var väldigt olyckdrabbad.

Årligen har 5 människor fått sätta livet till eller skadats allvarligt på den tidigare sträckningen.

– Det här har varit viktigt för trafiksäkerheten och framkomligheten men också ur miljösynpunkt, säger Lena Erixon, Trafikverkets ställföreträdande generaldirektör.

Fakta nya E18

* Vägen har motorvägsstandard med två körfält i varje riktning, som skiljs åt av en fyra meter bred mittremsa med vajerräcke i mitten.
* I projektet har det ingått att bygga 13 broar varav elva betongbroar, en rörbro och en elementbro. De två längsta broarna är bron över Sagån, 175 meter lång, och bron över Lillån, 63 meter lång.
* Två tunnlar finns längs med sträckan. Den ena finns vid Frösvi, strax öster om Sagån, den andra vid Ullbro norr om Ulunda. Tunnlarna är 220 respektive 175 meter långa.
* Före detta E18 genom Hummelsta blir lokalväg. Den största förändringen är att trafiken kommer att minska med cirka 90 procent.

Källa: Trafikverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista