Krogar ger dåliga villkor till studentskivor

Den här tiden på året är planeringen igång inför vårens studentskivor som avlöser varandra. Men flera krogar och restauranger, där studentfesterna hålls, skriver konstiga kontrakt med dåliga villkor för eleverna. Eleverna krävs på olika typer av stora garantiersättningar och vissa krogar vill ha kontant betalning.

Therese Nerhed och hennes lärare Berit Bergström på Linnéskolan i Uppsala har haft stora problem inför den studentskiva som Therese är ansvarig för.

- Vi ska betala 20 000 kronor kontant en vecka i förväg.

- Eleverna ska alltså gå med 20 000 kronor i fickan till restaurangen och betala. Jag tycker att det vore mycket bättre om de hade ett kontonummer där man kunde betala.

Therese och hennes klass skulle vara ansvarig för allt som gick sönder på den planerade studentskivan, och enligt det avtal avtal som krogen ville teckna var maten ospecificerad och klassen skulle också betala om det inte kom tillräckligt med folk på studentskivan. Berit Bergström har varit med om många liknande försök från krogarna.

Bengt Stenström är vice ordförande i Uppsala krögarförening. Han är medveten om att problemet finns och han tycker det är fel av de restauranger som använder såna här metoder mot studenterna, men samtidigt så är stundentskivor ingen dröm för en restaurangägare, säger han.

- Det är stökiga ungdomar som dricker sprit som de inte klarar av. De skitar ner och stökar till det. Jag förstår att de hugger till lite extra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".