Nedlagda kommunala skolor kan bli friskolor

Tre av de fyra skolor i Östhammars kommun som ska läggas ner de närmaste åren, kan komma att återuppstå som friskolor. De har lämnat in ansökningar om att få bli friskolor från hösten 2005.

- Vi hoppas ju på att få igång en skola som vi tycker är bra nära vår hembygd, för skolan är ju en knutpunkt för bygden, säger Wickie Ambertsson i Hökhuvuds hembygsförening, som ansökt om att få starta friskola där.

Förutom i Hökhuvud så har också företrädare för skolorna i Valö och Långalma ansökt om att få starta friskola från 2005.

Det är skolverket som nu ska ta ställning till ansökningarna. Om de säger ja så måste kommuen betala för skolorna. Men innan skolverket bestämmer sig så ska de lyssna på vad kommunen tycker, och de ska säga nej om friskolorna skulle ha stora långsiktiga negativa konsekvenser för kommunen.

Håkan Karregård, skolchef i Östhammars kommun, vill inte säga än var kommunen kommer att säga i sitt yttrande, har har inte läst ansökningarna än.

Om skolverket säger ja, så skulle barnen i Valö kunna fortsätta på sin skola hela tiden, eftersom den inte ska läggas ner förrän nästa höst. Men barnen i Hökhuvud och Långalma skulle behöva byta skola i höst och sen byta tillbaka igen hösten därpå. Och det gör enligt Wickie Ambertsson i Hökhuvud att friskolan där skulle börja med bara de lägre årskurserna. Hon tror att friskolorna har rätt god chans att godkännas, även om hon Valö och Hökhuvud kanske ligger lite för nära varandra för att tre friskolor ska kunna skapas och fyllas.

- Vet inte om det finns så pass mycket ork och engagemang i bygden, men två stycken, utan tvekan.


Kontakta reportern:
Lisa.Helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista