1 av 2
Håbo kommunhus. Foto Astrid Iselidh/SR.
2 av 2
Kommunalrådet i Håbo, Nina Lagh (M). Foto: August Bergkvist/SR

Gav sparkad direktör löneförhöjning

"Överenskommelsen har inte redovisats"
2:01 min

Nu kommer nya turer i politiken i Håbo. Kommundirektören Maria Åberg, som fick sparken förra veckan, beviljades löneförhöjning kort tid innan hon tvingades avgå, vilket också gjorde att hennes avgångsvederlag höjdes. Vad tycker du om det? Kommentera här!

Men löneförhöjningen kan nu komma att rivas upp, sedan det visat sig att kommunalrådet Nina Lagh, som ingick avtalet med Åberg, inte hade rätt att på egen hand ingå ett sånt avtal. Socialdemokraten Lars-Göran Bromander är ledamot i kommunens personal- och förhandlingsutskott:

– I juni gav vi ett uppdrag till Nina Lagh att föra lönesamtal med Marie Åberg och det har hon tydligen gjort, men däremot har överenskommelsen inte redovisats i personal- och förhandlingsutskottet, så den preliminära uppgörelsen bedömer vi inte vara giltig, säger han.

Håbo kommun kommer att få betala runt 2,7 miljoner till Maria Åberg i avgångsvederlag för att hon fick lämna sin anställning förra veckan. Om kommunen bestämmer sig för att riva upp den löneförhöjning som hon beviljats under hösten skulle kommunen spara in runt 60000 eller 70000 av de pengarna.

Socialdemokraterna menar att moderata kommunalrådet Nina Lagh inte hade rätt att på egen hand fatta beslut om löneförhöjningen för Maria Åberg utan att den borde ha beslutats i personal- och förhandlingsutskottet, där också Nina Lagh själv är ordförande. Nina Lagh säger att hon inte visste om att hon inte hade rätt att på egen hand besluta om löneförhöjningen:

– Jag kan ta på mig att ha missat det, men det är inget brottsligt, säger Nina Lagh.

Nina Lagh har tidigare fått kritik för sitt agerande vad gäller turerna kring Maria Åberg. Nina Lagh var den anställde Maria Åberg och också beviljade hennes hårt kritiserade fallskärmsavtal, som nu löses ut.

Från Socialdemokraternas sida pekas nu på det de tycker underliga faktum att Nina Lagh trädde fram och berättade om Maria Åbergs löneförhöjning först två dagar efter att Lagh fått vetskap om att Socialdemokraterna tänkte sparka Åberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".